Lorem ipsum dolor sit amet gravida nibh vel velit auctor aliquet. Aenean sollicitudin, lorem quis bibendum auci. Proin gravida nibh vel veliau ctor aliquenean.

Follow me on instagram

+01145928421
mymail@gmail.com

Novice

Lombergarjevi dnevi z mag. Pedro Sanchezem

Letos smo povabili mag. Pedra Sancheza na poljedelski posvet, ki je bil v okviru Lombergarjevih dnevov, katere organizirata KGZS MB in KGZ Slovenije.

G.Sanchez je zaposlen v podjetju Biocontrol Technologies, S.L. v Barceloni, katero deluje pod okriljem Univerze Barcelona. Podjetje zaposljuje znanstvenike, ki se ukvarjajo z raziskovanjem glive Trichoderma Asperellum. Cilj podjetja je pridelovalcem nuditi efektivno in okolju prijazno rešitev za zaščito rastlin. Njihov produkt sestoji iz glive Trichoderma Asperellum in je inovacija v obvladovanju glivičnih obolenj rastlin. Je zelo učinkovit in omogoča zaščito rastlin z minimiranjem rizikov povezanih s pesticidi.

Predavanje mag. Sancheza, “Raziskave in razvoj na področju spodbujanja rasti rastlin” je razložilo biostimulativno delovanje glive na rastline. Gliva kolonizira območje korenisnkega sistema, kjer se hrani z morebiti prisotnimi patogenimi glivami. Pri razkroju le-teh tvori zelo kvaliteten humus, hkrati pa proizvaja rastne hormone. Tako pride do pozitivnih učinkov na rast rastlin in plodov. Rastlina pa profitira na dva načina: gliva uniči patogene glive, ki bi ji lahko škodile, hkrati pa inducira višjo odpornost rastline, da se ta lahko sama bori proti negativnim vplivom.

Slika 1: pozitiven učinek na maso koreninskega sistema ter na rast solate – leva solata je tretirana s Trichodermo asp. (sredstvo Trifender® Pro)

V poskusu s solato na polju, v naravnih pogojih je bil prirast neto teže 12,1% za solato, tretirano s Trichodermo asp.

Glivo se lahko uporabi na različne načine: s suspenzijo se lahko tretira že seme, možno je pomakanje korenin sadik v suspenzijo, lahko jo poškropimo po pridelovalni površini za dodajamo k rastlinam preko kapljičnega namakanja.

Slika 2: v zgornji polovici slike so sadike paprike tretirane s Trichodermo asp. (sredstvo Trifender® Pro), spodaj je kontrola

V poskusu so tretirane sadike dosegle 2,5x večjo rast v primerjavi s kontrolo, sadike paradižnika pa 2x večjo rast v primerjavi s kontrolo (merjena suha masa, pridelano v rastlinjaku).

Slika 3: Sivka – leva je tretirana s Trichodermo asperellum

Na primeru sivke vidimo večjo maso koreninskega sistema na tretirani rastlini (leva), kakor tudi višjo rast v primerjavi s kontrolo.

Spore glive Trichoderma Asperellum, ki so rezultat raziskav podjetja Biocontrol Technologies nudi podjetje Kwizda Agro kft, katerega zastopnik za Slovenijo smo. Na voljo so v obliki sredstva Trifender® Pro ter mikrogranulatnega gnojila Pannon Starter® Perfect, o katerih lahko več preberte na naši spletni strani.

 

 

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save