Lorem ipsum dolor sit amet gravida nibh vel velit auctor aliquet. Aenean sollicitudin, lorem quis bibendum auci. Proin gravida nibh vel veliau ctor aliquenean.

Follow me on instagram

+01145928421
mymail@gmail.com

Novice

Kwizdina tehnologija na zelenjadarski kmetiji

V prijetni družbi smo se odpravili na Madžarsko, kjer smo se poučili o novih produktih podjetja Kwizda ter si ogledali pridelavo na kmetiji, ki prideluje paradižnik in papriko za predelavo ter jedilno koruzo.

Podjetje Univer zagotovi odkup pridelovalcev

Zanimiv govor je imel direktorja nabave podjetja Univer, ki predeluje zelenjavo – večinoma paradižnik in papriko. Podjetje tesno sodeluje s pridelovalci. Tem pogodbeno zagotovi odkup, Univer pa se trudijo za čim višjo kakovost pridelane zelenjave. Podjetje selekcionira tudi svoje sorte ter optimizira pridelavo, pri kateri težijo k čim bolj okolju in ljudem prijazni pridelavi. Sodelujejo s strokovnjaki podjetja Kwizda in tehnološka navodila posredujejo svojim pridelovalcem. Pri pridelavi pa dajejo velik povdarek na okus plodov. Razni pridelovalci namreč večkrat v želji po večjem pridelku ne polagajo pažnje na okus. Ker pa je ta bistven za zagotovitev določene kvalitete in zadovoljstvo porabnikov so izpostavili ključne parametre, ki jih konstantno dosegajo.

Tako Univer odkupuje pridelek od 350 proizvajalcev paprike, nekoliko manj proizvajalcev paradižnika, 200 pridelovalce česna  ter tudi drugo zelenjvo. Naš najlubši izdelek je pekoča omaka Erös Pista, ali ga poznate? Odlično popestri bograč, paprikaš, sarmo, juhe…

Dr.Czinege Erik nam je predstavil novosti na področju biostimulatorjev

Dr.Czinege je strokovnjak na področju talnih analiz ter se med drugim ukvarja s tematiko mobilizacije fosforja. Fosfor je namreč za rastline izredno pomemben element, vendar je v zemlji skorajda nemobilen, zaradi česa se ga rastline težko poslužujejo, tudi če je prisoten v zadostni količini.

Bistvo delovanja biostimulatorjev pa leži prav v tem, da dajejo rastlinam moč, da si vzamejo čim več snovi, ki jih potrebuje iz zemlje.

Hkrati zmanjšujejo rastlinam oblčutljivost za stres, povišujejo toleranco na neugodne dejavnike ter povečujejo njihovo kvaliteto.

Biostimulatorji se delijo na tri skupine, glede na njivovo osnovno vsebnost:

  1. Na osnovi aminokislin – z njihovo uporabo rastlina ne potrebuje porabaljati dosti energije, ker ne rabi sama sintetizirati aminokislin
  2. Na osnovi alg – povečujejo odpornost rastlin na stres ter prehrambenost rastlin. Povečujejo tudi oplodnjo ter vezavo plodov, zaradi česar je manj odpadanja plodov
  3. Na osnovi humusnih pripravkov – ti reagirajo ko so v zemlji in povečujejo humus

V naši ponudbi najdete kakovostna pripravka Fertisal Asco® z visoko vsebnostjo alg ter BactoVital®, ki z bakterijami tvori kvaliteten humus.

O prehrani rastlin je spregovoril Laszlo Varga

Varga je izpostavil pomembnost identifikacije problema. V pridelavi se srečujemo z razno problematiko, a le poznavanje konkretnega problema omogiča ustrezno rešitev. Večrat pa je možno že s preventivo doseči kakovostne rezultate, za to je g.Varga povdaril: »Dobra prehrana rastlin je polovica zaščite rastlin! Dobro prehranjena rastlina bo ščitila sama sebe.«

Za ustrezno prehrano je v prvem koraku pomembna analiza tal. Pri analizi tal pa polagamo pažnjo, da je čim obširnejša: kakovostna analiza tako ne prikaže le stanja elementov, humusa in pH-ja, ampak prikaže še vezavo elementov v prsti. Večkrat so določeni elementi v prsti vezani in tako rastlinam niso dostopni. Klasična analiza teh elementov ne zazna in jih pomotoma glede na rezultat analize še dodajamo. Namesto tega pa je potrebno vezane snovi narediti rastlinam dostopne. Tovrstne analize ponuja podjetje Malus d.o.o., izvaja pa jih laboratorij na južnem Tirolskem.

Tipični problemi v zelenjadarstvu in poljedelstvu so npr. sklerotinija, fuzarij, verticilij in padavica sadik (phytium).

Te probleme pa lahko uspešno rešujemo oz. se jim celo izognemo z naravnimi sredstvi, saj je narava sama naredila biološke pripravke za pomoč: glive, ki so v zemlji že naravno prisotne.

 

 

Konkretno, gliva Trichoderma asperellum, ki je v pospeševalcu rasti Trifender® Pro ter v gnojilu Pannon Starter® Perfect. Pozitivne lastnosti Trichoderme asperellum so, da:

  • Je hiperparazit, ki parazitira patogene glive v prsti
  • Ima antibiotičen učinek
  • Kolonizira – intenzivno se razvija, pri čemer odvzame življenski prostor poleg patogenim glivam tudi škodljivim bakterijam, ki se ne morejo naprej razvijati
  • Pospešuje rast, ker generira sproščanje rastnega hormona auksina
  • Razgraja celulozo – celulozo začnejo razkrajati glive, šele nato pridejo na delo koristne bakterije, ki nadaljujejo z razgradnjo
  • Sprošča pot mikroelementom
  • Razgrajuje ostanke škropiv

Dr. Gary Harman iz Univerze Cornell v ZDA se ukvarja s preučevanjem mikrobov, njihovem delovanju v agrokulturi ter v zmanjševanju onesnaženja okolja. Uspešno prenaša znanje iz raziskav v komercialno uporabo. Prav tako raziskuje netoksične načine za zaščito rastlin, povečano produktivnost ter povečani pridelek. Pri tem je izrednega pomena gliva Trichoderma, za katero meni, da če pravočasno in pravilno uporabimo Trichodermo, ni potrebe po drugih pripravkih za zaščito.

Zelenjadarsko kmetijo nam je predstavil mladi pridelovalec Istvan Kovacs

Mladi par je prevzel kmetijo pred tremi leti. Sedaj pridelujeta že na 80 ha površine paradižnik in papriko ter sladko koruzo – jedilno, ter za uporabo v ribištvu za vabe. Že od začetka sodelujeta s podjetjem Kwizda, s čigavo tehnologijo sta že od začetka dosegala zelo dobre rezultate. Tehnologijo pa sproti dopolnjujeta z novostmi.

Na kmetiji smo si ogledali pridelek, katerega je letos kar 2x prizadela močna toča. Ker je toča padala med močnim nalivom, so imeli na posestvu stoječo vodo, kar je onemogočilo takojšnje ukrepanje z mehanizacijo po nastali škodi.

Njihove rastline pa so kakovostno prehranjene, kar je olajšalo snairanje škode. Pridelek letos ni optimalen, ampak uspelo jima je zmanjšati izpad (na prib. 30%).

Istvan pa nam je tudi povedal, da ko sta začela pridelovati na tem območju, je bila zemlja močno okužena s sklerociji. Na njej so prej namreč pridelovali mnogo let le sončnice kot monokulturo. Z uporabo Trichoderme pa se je okužba s sklerociji že v 1. letu zmanjšala na le 1%. Sedaj, po 3 letih pa je potrebno prav iskati, da se najde še kakšen sklerocij. Priporočeni tehnologiji tako zaupata, saj je mlada družina finančno odvisna od svojega pridelka. Veselimo se že obiska spet naslednje leto, saj imajo vsako leto novosti na kmetiji.

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save