Lorem ipsum dolor sit amet gravida nibh vel velit auctor aliquet. Aenean sollicitudin, lorem quis bibendum auci. Proin gravida nibh vel veliau ctor aliquenean.

Follow me on instagram

+01145928421
mymail@gmail.com

Novice

Trichoderma asperellum ali »telesni stražar tal«

Trichoderma ustvari optimalne rastne pogoje

Gliva Trichoderma asperellum (soj T34) je tudi naravno prisotna v prsti in se ponaša z večimi pozitivnimi karakteristikami. Preko svojega večstranskega delovanja krepi koreninski sistem in imunski sistem rastlin. Zvišuje zmožnost obrambe rastlin samih pred patogenimi glivami v prsti ter posledično glivičnimi obolenji, kot so npr. sklerotinija, verticilij, fitium, fuzarij, fitoftora,…

Trichoderma asperellum deluje neposredno na patogene glive v okolici koreninskega sistema. Te glive parazitira in kolonizira njihov življenski prostor. Pripomore k kvalitetnemu razkroju celuloze in dostopnosti mikrohranil rastlinam. Trichoderma se hrani s patogenimi glivami. Ko teh ni več prisotnih v okolici začne odmirati tudi sama, saj nima več hrane. To se po navadi vrši v času 6 – 8 tednov. Ob svojem razkroju proizavaja rastne hormone in vzpodbuja rast rastlin. Trichoderma asperellum tudi nevralizira za rastlilne negativne snovi, ki jih proizvajajo drugi mikrobi. Tako Trichoderma na več načinom poskrbi za boljši imunski sistem rastlin, posledično bolj zdrave rastline in boljši pridelek. Pozitivni učinki na pridelek so bili evidentirani v večih poizkusih skozi obdobje 10-ih let.

V domačem poizkusu na sadikah paradižnika je pozitiven učinek nanje viden že po približno desetih dnevih.

    

Tudi v poljedelstvu pridobiva Trichoderma čedalje večjo pomembnost. Ob doseganju večjih in kakovostnejših pridelkov pa je zelo pomembna za pridelavo kakovostne krme za živino. Ker se z njeno uporabo zmanjšujejo prisotne patogene glive na rastlinah, je teh tudi manj v posevkih. In ravno zaradi zmanjšanja glivičnih oboljenj se dosega bistveno zmanjšanje prisotnih mikotoksinov v krmi. Ti lahko povzročajo resna obolenja živine. Z vkjučitvijo Trichoderme v tehnologijo pa se lahko doseže kar do 50% zmanjšanje mikotoksinov (DON-toksinov).

Glive so na voljo v obliki močljivega praška: produkt Trifender® Pro WP sestoji izključno iz spor Trichoderme. 100 g pakiranje je primerno za uporabo na domačih vrtovih, 1kg pakiranje pa za intenzivno pridelavo.

Drugi produkt, ki vsebuje enak soj Trichoderme asperellum je gnojilo Pannon Starter® Perfect. Mikrogranulatno gnojilo ima sestavo NP 9-40, 5% S, 1% Zn in Trichoderma asperellum. Mikrogranule imajo kvaliteteno zunanjo plast, katera omogoča počasno sproščanje v zemljo. To je velika prednost, saj če gnojimo ob setvi, se granule začneje sproščati, ko semena že vzkalijo. Tako lahko rastline črpajo hranila v začetku svoje rasti.